prohibitie

Prohibition on the Wall

Prohibitia- Povesti Dintr-un Alt Secol

Chiar daca ne e greu sa ne imaginam, Prohibitia a fost o perioada revolutionara. Pe langa lungul sir de proteste si povesti cu mafie, a adus in lumina intamplari care mai de care mai pline de inventivitate.

Cum au influientat femeile Prohibitia

Nu intamplator, la sase luni dupa legalizarea Prohibitiei femeile au primit dreptul de vot. Pentru ca cel mai bine poti negocia cand omul tanjeste dupa ce a avut si nu mai are.
Veti auzi de termenul de SUFFRAGETS– asa erau numite femeile care doreau sa obtina dreptul de vot prin proteste organizate. Si de termenul de FLAPPERS– cele care au revolutionat comportamentul si statutul in societate al doamnelor. Adica purtau rochiile mai scurte, fumau, mergeu la petreceri, se distrau si isi traiau viata.
Aparent, chiar daca in prima linie protestatarele pareau sa duca tot greul, in culisele acestei miscari(sau mai exact prin Speakeasy-urile din America) au avut un succes rasunator aparitia doamnelor de societate- Flappers. Asadar, au petrecut prin baruri si cluburi de noapte unde au dansat Tango, Black Bottom si cea mai mare nebunie dintre toate –Charlestown – cu brațele goale si picioarele zburand.LINK
Tot femeile- care faceau parte dintr-o grupare numita Temperance Movement, au jucat un rol cheie si in legalizarea Prohibitiei. Mai exact, au colaborat cu Biserica, facand apel la doctrina religioasa in ceea ce priveste consumul de alcool. Asa se face ca doamnele au mers intr-acolo, incat au cerut fetelor bisericesti sa modifice Biblia.
Cateva pasaje au fost deosebit de problematice si rezolvate intr-un mod foarte interesant. Asa cum site-ul web Alcoolic Problems and Solutions descrie, se pare ca se dorea sa se insiste pe ideea ca Iisus a baut suc de struguri in loc de vin.
“Si iata Ingerul Domnului a coborat. Si se legana usor, de parca ar fi fost intoxicat de o bautura diabolica.” – Este doar un alt exemplu modificat pentru a sustine eliminarea alcoolului din viata enoriasilor.

Prescriptii medicale pentru consumul de alcool

Sa dai un shot sau doua pe gat nu a fost ilegal în timpul Prohibitiei, asta dacă se intampla in propria casa. Cu toate acestea, a mai existat si o altă cale catre ebrietate … si anume proprietarii de farmacii.
Alcoolul putea fi prescris pentru asa zisele neajunsuri in medicina, ducând la un scenariu legal si foarte des intalnit, în care medicii au devenit barmani. Dacă pacientii dadeau o spaguta ferita de ochii lumii reuseau astfel să-si potoleasca setea. LINK
Un articol al revistei Smithsonian il citeaza pe Daniel Okrent, autorul cartii Last Call: The Rise and Fall of Prohibition. El spune ca „probabil, medicii faceau examene si diagnostice, dar ca erau in mare parte falsuri … Se poate sa fi existat unii oameni carora li s-a prescris alcool datorita unei reale nevoi medicale, dar in majoriatea cazurilor a fost doar o metoda de a face un ban in plus”.
In ceea ce priveste producătorii de bere si distilerii, ei au trebuit sa devina inventivi. Pabst (cunoscuti producatori de bere) si-au făcut propria branza, de exemplu. Se pare ca ei si alte companii au aplicat regulile privind productia de alcool. Mai aparusera si „prajiturile cu stafide”, vândute de proprietarii de podgorii, care tindeau sa fermenteze dacă cumva clientii „uitau” sa le manance.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]